‘ACB living’ shared office space at lighthouse in Nagasaki, Japan

‘acb living’ by lighthouse

In the small town of Ashibeura in Nagasaki, Japanese practice Lighthouse was invited to design the new spaces of ACB Living, a Cafe and coworking hub who provides off-site training for various companies. In response to the local problem of vacant lots, the architects decided to spread the functions of ACB Living across the city – including training rooms, reception areas and shared office spaces.

By doing so, not only will forgotten places be reinvigorated, but spontaneous interactions with locals will no doubt unfold as office users roam various streets and corners.‘The spatial layout attempted here does not limit the program in this city. Works for both homes and shops. This one is a proposal for a new lifestyle in which people across the region are loosely connected,’ writes the practice.

all images © Yashiro Photo Office

boundaries fade away

As for the headquarters, Lighthouse (see more here) have resorted to minimizing ACB Living’s interior space across both levels and maximizing the outdoor space at the far end of the site for energy efficiency. Taking into account the three surrounding buildings and the climatic conditions, the team looked for a shape that would allow optimal use of natural energy in this location. For example, the space where office users can look from the front street to the building behind, has been designed on the basis of wind passage.

In addition, the outdoor space without an outer facade features an agricultural leaf that can be opened and closed, making it possible to adjust the amount of light and wind entering the building. The gently waving leaf visualizes the wind and obscures the terrain boundaries.

this co-working hub in Nagasaki maximizes connection to the small-town contexttwo-storey headquarters that maximizes connection to the outdoors

‘Here the terrain boundaries are ambiguous and the aim is to create a relationship in which the environment is somewhat interdependent. The space set up in the holes of this city is gently connected to it, along with the sound that is different from the mechanical sounds of the city (the activities of people in the city, the voices of birds and insects), and the pleasant breeze that blows through’ shares Lighthouse. this co-working hub in Nagasaki maximizes connection to the small-town contextInstead of solid walls, agricultural slabs cover the open-air space in ACB Living, blurring boundaries

this co-working hub in Nagasaki maximizes connection to the small-town context

this co-working hub in Nagasaki maximizes connection to the small-town context

let light and wind flow gently

this co-working hub in Nagasaki maximizes connection to the small-town context

lifestyle-inspired design

this co-working hub in Nagasaki maximizes connection to the small-town context

co-working space on the second floor

this co-working hub in Nagasaki maximizes connection to the small-town context

minimize interior space

project info:

name: ACB Living

Place: Ashibeura Town, Iki Island, Nagasaki Prefecture, Japan

architecture: Lighthouse | @lighthouse_arc

photography: Yashiro Photo Office