fame studio introduces ‘floating glass box’ in renovated house

concrete house ‘Bodega Vespucci’ has raised spaces

Located in Puerto de Santa Maria, SpainThe Bodega Vespucci’ by Frame studio is a renovated project of an old wine cellar to create a contemporary home, formed by a specific structure and minimalist elements. Within the structure, the architects typically create an elevated ‘glass box’ volume in the center of the interior space being held back specific columns and supported by a steel structure.

The architects at Frame studio intricately designed the bodega to connect to an outdoor patio that acts as a large skylight despite being on the ground floor. The residence has three rooms, each with its own bathroom. Two bedrooms make up the ‘floating’ space and are connected to a back hallway that is invisible from the main room. The entrance to the glazed area is accessed via a concrete staircase, which consists of rectangular blocks cantilevered against the side walls, accentuating the minimalist aesthetic of the apartment.


‘glass box’ volume in the center of the interior space

all images courtesy of Frame Studio

double height expands enhances the feeling of floating

To enhance the feeling of hanging on the glass box, the architects at Frame Studio increased the height of the interior space by a double height of 5m, 16.4 ft. The ground floor contains an open kitchen located under the glass volume, as well as a living room with direct access to the outdoor patio. In addition, the house is reinforced with an HVAC system to allow continuous air exchange. Each new intervention within the bodega is permanent but gives the impression of floating. This element gives the apartment a feeling of lightness, enhanced by the glass materiality, which contrasts with the solid and industrial aspect of the concrete.

bodega vespucci loft 2
front view of the interior of the bodega vespucci containing the floating ‘glass box’ and open kitchen space

bodega vespucci loft 3
reinforced ‘floating’ glass structure

bodega vespucci loft 4
minimal wooden dining table under the glass box

bodega vespucci loft 5
double height interior supported by concrete columns

bodega vespucci loft 6
minimal furniture emphasizes the raw materiality of the home

bodega vespucci loft 7
outdoor terrace with floor-to-ceiling glass windows floods the apartment with natural light

bodega vespucci loft 8
discrete concrete steps lead to the entrance of the glass box

bodega vespucci loft 9
Breathable space between the kitchen and the living room

bodega vespucci loft 10
concrete columns support the structure of the apartment and carry the glass intervention

bodega vespucci loft 11

project info:

name: Bodega Vespucci
designer: Jose Maria De La Cuadra – Frame Studio

Place: Cadiz, Spain

designboom received this project from our ‘DIY Submissions‘, where we welcome our readers to submit their own work for publication. view more project submissions from our readers here.

edited by: zaha mango | design tree